Sahnelik Toplum Leave a comment

📌Amerikalı sosyolog ve psikolog Leon Festinger’in, “Bilişsel Uyumsuzluk” (cognitive dissonance) olarak adlandırdığı, insanın zihinsel-bilişsel dengesinin arızalanmasına ilişkin vaziyeti ampirik olarak test etmek üzere bizatihi kendisinin ardına düşüp gözlemlediği (deneyimlediği) vak’ayı, sosyolojinin zor zamanlar geçirdiğini, kredisinin çoğunu tükettiğini, entelektüel ve siyasal borsada düşüş yaşadığını söyleyen sosyolog Anton C. Zijderveld’in kaleme aldığı bir metinden (*), aynen aktaralım.
.
“…ellili yıllarda (1950’ler) bir gazetede Amerika’nın büyük göllerinden birinin yakınındaki bir şehirde oturan bir kadının söz konusu yılın 21 Aralık’ında bu gölden yükselen bir tufan dalgasının önce Amerika’yı, sonra da dünyayı sular altında bırakacağını öngördüğünü okuduğu zaman heyecanlanmıştı. Kadın, üstelik kendisinin evrenden gelen güçlerin medyumu olduğunu ve bu güçlerin esrarengiz bir şekilde tufana karşı kendisini uyardığını iddia ediyordu. Fakat buna rağmen kadın ümitvar olmak gerektiğini söylüyordu. Çünkü tufan gerçekleşmeden önce uzaydan döner dairelerin geleceğini ve sınırlı sayıda insanı başka gezegenlere taşıyarak kurtaracağını iddia ediyordu. Dünya kuruduktan sonra bu insanlara tekrar dünyaya gelebilecekler ve dünyada yeniden bir hayat kurabileceklerdi. Hem de savaşsız, atom bombasız, nefret ve korku olmaksızın; kısacası dünyevi bir cennet inşa edebileceklerdi.

.
“Sahnelik Toplum”. Üstat Tekin Ertuğ kültür, sanat, gezi rehberiniz Arka Plan Sanat’ın 26. sayısında sizler için yazdı…
.
📰 Dijitalleşen dünyamızda dijitale bulaşmadan sadece dokunarak okuyabildiğiniz yayın organımız Arka Plan Sanat’ın 26. sayısına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
.
👉 https://arkaplansanat.com/product/arka-plan-sanat-26-sayisi/

Bir yanıt yazın

Left Menu Icon