TARSUS: TÜRKİYE’DE ELEKTRİKLE AYDINLANAN İLK KENT Leave a comment

📌TARSUS: TÜRKİYE’DE ELEKTRİKLE AYDINLANAN İLK KENT
.
“Türkiye’de elektrik enerjisi ilk kez Osmanlılar döneminde 15 Eylül 1902’de elde edildi. Bir su değirmeninden sağlanan enerji transmisyon kayışıyla 2 Kw’lık bir dinamoyu çeviriyor, buradan elde edilen elektrik enerjisi Tarsus’a veriliyordu.
.
Tarsus’ta elektrik enerjisi üretme düşüncesi, 20. yüzyılın ilk yıllarında, Tarsus Belediyesi’nden teknik eleman olarak çalışan Avusturyalı Dörfler’den (Tarsusluların Torfil Efendisi) kaynaklandı. Saraya başvurulduğunda, Yıldız suikastından sonra dinamite benzettiği dinamodan da kuşkulanan Padişah II. Abdülhamid, öneriye karşı çıktıysa da, o dönemde sarayda etkin bir kişi olan Tarsuslu Karamüftüzade Hulusi Paşa gerekli izni sağladı.
.
Böylece, ülkenin ilk hidroelektrik santrali Tarsus’a 1.800 m. uzaklıktaki Bentbaşı yöresinde kuruldu. Su burada ikiye ayrılıyor, bir kolu 1958’de selde yıkılan Avanye Bendi’ne giderken, öteki de Berdan Çayı’nın doğal yatağını oluşturuyordu. Suyun alt başında, daha sonra belediye başkanı olan Eliyeşil Ailesi’nden Müftüzade Sadık Paşa’nın değirmenleri olduğundan, Döfler, değirmenlerin daha düzenli çalışmasını sağlayacağı düşüncesini başkana benimseterek, 1905–1906 yıllarında elektrik santralinin işletmeye açılmasını başardı.
.
🖊 Aratos Felsefe Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık kültür, sanat, gezi rehberiniz Arka Plan Sanat’ın 26. sayısında yazdı…
.
📰 Dijitalleşen dünyamızda dijitale bulaşmadan sadece dokunarak okuyabildiğiniz yayın organımız Arka Plan Sanat’ın 26. sayısına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
.
👉 https://arkaplansanat.com/product/arka-plan-sanat-26-sayisi/

Bir yanıt yazın

Left Menu Icon