Özellikle 303 – 313 yılları arasındaki “Büyük Takibat” döneminde Roma İmparatorluğu genelinde Hıristiyanlara karşı devlet eliyle uygulanan korkunç baskılar neticesinde birçok Hıristiyan, çareyi ıssız yerlere, bazen mağaralara saklanmakta bulur. İşte bu dönemde birçok yerde ortaya çıkan mağara-kiliselerin bir bölümü, imparatorluğun Hıristiyanlığa müsamaha göstermesi ve ardından resmî din olarak kabul etmesiyle birlikte çevrelerine binalar yapılarak manastır haline getirilir. Trabzon Maçka’daki Sümela Manastırı, Alahan Manastırı gibi sadece Anadolu’da değil Mısır’da, Suriye’de, Filistin’de daha birçok örnek, aynı duruma işaret etmektedir; bir mağara ve çevresinde oluşturulan dinî yaşam alanı. Bazen söz konusu mağaralar, aziz veya azizelerin münzevî olarak kaldıkları yerler de olmaktadır.
.
“Alahan Manastırı”
. Mersin Üniversitesi’nden Dr. Murat Özyıldırım, kültür, sanat, gezi rehberiniz Arka Plan Sanat’ın 23. sayısında sizler için yazdı…
. Dijitalleşen dünyamızda dijitale bulaşmadan sadece dokunarak okuyabildiğiniz yayın organımız Arka Plan Sanat’ın 23. sayısına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
. https://arkaplansanat.com/product/7060/