Çukurova’nın Kadim Tarihine Bir Bakış: Kizzuwatna Leave a comment

Anadolu, tarih boyu birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bölge, iklimi, verimli toprakları ve olağanüstü stratejik konumu nedeniyle tarih boyunca ön plana çıkmıştır. Arka Plan Sanat’taki bu yazımızda, Çukurova’yı da kapsayan bir bölgede, oldukça eski bir dönemde kurulmuş olan Kizzuwatna Krallığı’nı konu ediyoruz.
.
Asur tüccarları, MÖ 1900’lerde Anadolu’da bir ticaret ağı kurarlar. Bu ticaret ağının kurulması ekonominin yanı sıra kültürel gelişimi de sağlar ve Asurlular bölgeye beraberlerinde getirdikleri Sümerler sayesinde yazıyı da taşırlar. Kizzuwatna hakkında en eski bilgilere MÖ yaklaşık 18. -17. yüzyılda kurulan Hitit Devleti metinlerinden ulaşılmaktadır. Kizzuwatna Krallığı ve Hititler arasında birçok antlaşma yapılır. Öte yandan Kizzuwatna ile ilgili başka bazı bilgiler, Hitit metinlerinin yanı sıra Mısır ve Alalah arşivlerinde de bulunmaktadır.
.
🖊 Arkeolog Mert Uğur kültür, sanat, gezi rehberiniz Arka Plan Sanat’ın 29. sayısında sizler için yazdı…
.
📰 Dijitalleşen dünyamızda dijitale bulaşmadan sadece dokunarak okuyabildiğiniz yayın organımız Arka Plan Sanat’ın 29. sayısına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
.
👉 https://arkaplansanat.com/product/arka-plan-sanat-29-sayi/

Bir yanıt yazın

Left Menu Icon